Priemwoestijnen

"Priemwoestijnen bewijst dat wiskunde nog springlevend is en als een sneltrein voortraast."
– Mariska van Sprundel in Trouw

"De doorbraken zijn ook in grote lijnen te volgen als je de formules en berekeningen overslaat, dankzij Van den Brandhofs beeldende zinnen."
– Dorine Schenk in NRC

"Hoe moeilijk het soms ook wordt, Alex weet een mooie balans te bereiken tussen echt moeilijke dingen die je niet echt meer voor je kan zien aan de ene kant en problemen die daar sterk op lijken maar dan net wat minder groot zijn of wat minder dimensies hebben aan de andere kant."
– Jeanine Daems op haar blog Wat leest Jeanine?

"Zowat elke bladzijde maakt het duidelijk: de schoonheid van wiskunde is onbetwistbaar."
– Greet Braem op Hebban

"Dat is wat mij betreft de kracht van het boek en van Van den Brandhof: de vertaling van de echte wetenschap die op dat niveau vaak heel abstract is, naar een goed leesbaar verhaal zodat je als lezer toch een glimp meekrijgt van de wereld van de wiskunde."
– Gerardo Soto y Koelemeijer in Euclides

"Er is nog een 18de hoogtepunt, het boek zelf. Een must, ik ben er enthousiast over. Veel heldere uitleg, smeuïge anekdotes en overzichtelijke geschiedenis van nieuwe inzichten."
– Jacques Jansen in Nieuw Archief voor Wiskunde

"In de Priemwoestijnen zul je met Alex van den Brandhof als gids niet verdwalen."
NEMO Kennislink

"Een vlot toegankelijk boek."
– EOS Magazine

De eenentwintigste eeuw is nog jong, maar heeft al een indrukwekkende lijst aan wiskundige doorbraken opgeleverd. De wiskundige Terence Tao bewees onder meer een stelling over de lengte van priemwoestijnen: opeenvolgende getallen zónder priemen ertussen. Daarmee beantwoordde hij een vraag van Paul Erdös, de legendarische wiskundige zonder vaste woonplaats, rondreizend met al zijn bezittingen in één koffer, samenwerkend met honderden collega's.

Priemwoestijnen gaat over zeventien hoogtepunten uit de eenentwintigste-eeuwse wiskunde. Eén uit elk jaar, van 2001 tot en met 2017. Over priemwoestijnen, maar ook over priemtweelingen en rekenkundige priemrijen. Verder onder meer grensverleggend onderzoek in de speltheorie, het beruchte abc-vermoeden en het Poincaré-vermoeden, waarover wiskundigen zich honderd jaar het hoofd hadden gebroken, totdat de Rus Grigori Perelman het pad naar de oplossing blootlegde.

Priemwoestijnen verscheen in mei 2018 bij Uitgeverij Prometheus.

Alex van den Brandhof
Priemwoestijnen
ISBN 978 90 446 3683 3
250 pagina's
Prijs: € 21,99
Verkrijgbaar bij je favoriete boekhandel.

Voor de Nederlandse editie van New Scientist (juli 2018) werd ik geïnterviewd naar aanleiding van Priemwoestijnen. Je kunt het interview hier lezen.

Lees ook het artikel Wiskundigen zijn ijdele nerds door Mariska van Sprundel, in Trouw van zaterdag 26 mei 2018.